Κοινότητα Ανιχνευτών – Διήμερο για απαίτηση Ανιχνευτικής Εξερεύνησης του Πτυχίου Τελειοποιήσεως

Το διήμερο 05-06 Νοεμβρίου 2022, θα γίνει η  δράση η οποία έχει σκοπό να δώσει τη δυνατότητα στους Ανιχνευτές της Επαρχίας να ολοκληρώσουν τις απαιτήσεις της Ανιχνευτικής Εξερεύνησης η οποία είναι κομμάτι του Πτυχίου Τελειοποιήσεως.

Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτό έχουν όλοι οι Ανιχνευτές που βρίσκονται στο 2ο ή 3ο έτος της Ανιχνευτικής τους ζωής. Ο χώρος διεξαγωγής της δράσης θα είναι στην περιοχή Μαθιάτη με πορεία και διανυκτέρευση στο Δημοτικό Σχολείο Μαθιάτη.

Η αναχώρηση θα πραγματοποιηθεί από το χώρο στάθμευσης του Ταχυδρομείου της Προδρόμου, στις 07:15 του Σαββάτου 05 Νοεμβρίου, 2022. Η επιστροφή θα γίνει στον ίδιο χώρο, στις 13:30 την Κυριακή 06 Νοεμβρίου, 2022.

Οι Ανιχνευτές θα πρέπει να φροντίσουν για τα ατομικά τους εφόδια. Πέραν αυτών να σημειωθεί ότι στο φετινό εξεταστικό, οι Ανιχνευτές μπορούν να φέρουν μαζί τους κάποια υλικά για την κατασκευή της καλύβας τους. Αυτό γίνεται με σκοπό την αποφυγή της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής. Να σημειωθεί ότι τα υλικά αυτά θα πρέπει να τα μεταφέρουν κατά τη διάρκεια της πορείας. Τα υλικά αυτά είναι: σπάγκος / σχοινί, κοντός /ξύλο, μουσαμάς.

 Πληροφορίες εξεταστικών:

Ταχύ Οδοιπορικό, Χαρτογράφηση, Case Study:

Οι Ανιχνευτές θα κρατήσουν σημειώσεις ταχέως οδοιπορικού για απόσταση 750-1000m. Θα κρατούν σημειώσεις σε ομάδες 2 ατόμων και είναι δική τους ευθύνη να τις μοιραστούν πριν αρχίσει η γραπτή εξέταση. Θα έχουν στη διάθεση τους 4 ώρες για να παραδώσουν το καθαρογραμμένο Ταχύ Οδοιπορικό, Χαρτογράφηση και το λυμένο case study. Για το ταχύ Οδοιπορικό θα τους δοθούν τρεις Α4 ενώ για την χαρτογράφηση μία Α3. Θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν κλίμακα 1:1500 μέχρι 1:2500 (μπορεί π.χ. να χρησιμοποιηθεί και κλίμακα 1:2200).

Συλλογή:

Η συλλογή που γίνεται κατά τη δράση πρέπει να γίνεται με κάποιο στόχο και ιδιαίτερα για να κεντρίσει το ενδιαφέρον των εξεταζόμενων σε κάποιο θέμα ανάλογα με το περιβάλλον στο οποίο θα γίνει η δράση. Για τα αντικείμενα που υπάρχουν στη συλλογή πρέπει να υπάρχει περιγραφή, χρήση, ιδιότητα κλπ.

Η συλλογή πρέπει να περιλαμβάνει το ολιγότερο 10 είδη. Είδη συλλογών μπορούν να γίνουν για φύλλα, πετρώματα, καρπούς δέντρων, άνθη κλπ.

ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ( παράδειγμα σελ. 89 )

Το ημερολόγιο δράσης χρησιμοποιείται για να δώσει στον εξεταστή επιπλέον σημεία για να καταλάβει το είδος της δράσης άλλα και για να παραμείνει στο αρχείο του συστήματος. Το ημερολόγιο πορείας πρέπει να παρουσιάζεται ανεξάρτητα από κάθε εξεταζόμενο και πρέπει να περιλαμβάνει απαραίτητα:

  • Τα ονοματεπώνυμα των ατόμων της ενωμοτίας ή του ομίλου που πραγματοποιεί την δράση.
  • Πού πραγματοποιείται η δράση
  • Ημερομηνίες διεξαγωγής της δράσης.
  • Λεπτομέρειες για τις καιρικές συνθήκες
  • Περιγραφή με ώρες λεπτομερειών της δράσης, όπως π.χ. που κατασκήνωσαν την νύκτα, που έγιναν σταθμοί ξεκούρασης, τι περιλάμβανε το μενού κλπ.
  • Περιγραφή των φακέλων π.χ. σημεία χάρτου κλπ.

ΠΡΟΣΟΧΗ το ημερολόγιο τηρείται κατά τη διάρκεια όλης της δράσης και όχι μόνο κατά τη διεξαγωγή του ταχύ οδοιπορικού.

Κάθε Ανιχνευτής τηρεί τη δική του συλλογή, κρατά τις δικές του σημειώσεις ημερολογίου.

Διαβίωση:

Το κομμάτι αυτό περιλαμβάνει την κατασκευή καλύβας, χρησιμοποιώντας υλικά που θα έχουν φέρει οι Ανιχνευτές και άλλα που θα βρουν στην γύρω περιοχή χωρίς οποιαδήποτε παρέμβαση στη φύση (επιτρέπονται ξερά ή ήδη κομμένα κλαδιά), και θα πρέπει να διανυκτερεύσουν σε αυτήν.

Η κατασκευή καλύβας θα αξιολογείται ανά σύστημα.

Επίσης θα μαγειρέψουν ένα γεύμα σε ανοικτή φωτιά με τρόφιμα που θα τους δοθούν και σκεύη/ υλικά που θα βρουν ή θα φτιάξουν. Το μόνο σκεύος που επιτρέπεται είναι μαχαιροπίρουνο και μεταλλική καραβάνα.

Το τίμημα συμμετοχής στη δράση έχει καθοριστεί στα €18.00 και περιλαμβάνει έξοδα διαμονής, έξοδα διατροφής τα μεταφορικά, αναμνηστικό και υλικά προγράμματος της δράσης.

Η επισυναπτόμενη δήλωση συμμετοχής θα πρέπει να παραδοθεί στο επιτελείο της Κοινότητας μας μαζί με το τίμημα συμμετοχής στο χώρο του Συστήματος μέχρι την Τετάρτη 02 Νοεμβρίου, 2022, όπου για σκοπούς προγραμματισμού έχει οριστεί και ως η τελευταία ημέρα παραλαβής δηλώσεων συμμετοχής. 

Το επιτελείο της Κοινότητας βρίσκεται στη διάθεση σας για επιπλέον απορίες ή διευκρινίσεις που τυχόν να έχετε.

20222023013 ΚΑ – Διήμερο Ανιχνευτικής Εξερεύνησης